2008. január 27., vasárnap

Hot Fuzz - Vaskabátok - A jelszó: Hattyú!




Azt hiszem, sokan ha azt hallják, krimi / akciófilm -paródia, rossz szájízzel a Csupasz pisztoly sorozat filmjeire gondolnak. No, azt tessék gyorsan elfelejteni! Ahogy minden más , korábban paródia célzattal megszületett "alkotást" is, úgy, mint Horrorra akadva, vagy a szörnyűséges Bazi Nagy Film. Mert ez más. És sokkal jobb. Ha csak annyit mondok, az imdb 250-es toplistáján jelenleg a 217-ik, 8.1 -es összesítéssel, már az sokat mond.




Ahhoz, hogy valaki szeretni tudja ezt a filmet, ahhoz két dolog kell feltétlenül, humorérzék és némi angol humor - érzék. Mert ez egy vérbeli angol vígjáték ...khm .. akciófilm. :) Éppen ezért sok poén csak angol jön át, erről meg vagyok győződve, noha nem láttam soha magyarul. Az alkotók ugyanis nem csak a képi humorban voltak erősek, de a verbális poénok terén is maradandót alkottak, de fordító legyen a talpán, aki úgy tudja visszaadni a képi - és verbális poénok összehangját, hogy azt pont úgy tudjuk értelmezni, mintha eredetiben néznénk a filmet.





Túlságosan elfogult vagyok, hogy bármilyen negatív észrevétellel illessem ezt a mozit.A már említeteken túl inkább tovább dícsérem. Zseniális a vágás és az operatőri munka, elképesztően profi a hangkeverés valamint a zene is, és, a legfontosabb, tökéletesek a színészek! Simon Pegg úgy tökéletes, ahogy van, el tudom képzelni, hányszor kellett egy-egy adott jelenetet felvenni, amíg képes volt ilyen komolyan és olykor komoran előadni magát. Nick Forst-tal kiegészülve pedig csak még jobb a rendőrpáros.

Feltűnik a filmben pár "nagyon szeretem" brit színész, az egyik főszereplő Jim Broadbent (Bridget Jones naplója - Bridget apukája, Moulin Rouge - Ziedler ), de van két számomra kedves epizódszereplő is, Bill Nighy ( Love Actually - Billy Mack ) és Martin Freeman ( Office, Confetti, Love Actually- Just Jack).

Itt egyszerűen minden együtt van és tökéletesen van együtt. Akció, krimi, humor és - ki hinné - még némi romantika is, persze, csak pont úgy, ahogy egy efféle filmben kell.... :)
A lelkesedés természetesen a film britségének is szól, hisz köztudott az elfogultságom. :)


Ha tudtok oylan beszólásokon nevetni, hogy " Jó napot, eltűt egy hattyú! - Jó napot! Hogy nézett ki? " vagy egy olyanon, mint " Milyen boruk van? - Vörös és ..... fehér. - Akkor adjon egy pint lager-t.", akkor azonnal tessék megnézni. Ellenkező esetben csak nemsokára. :)

Remekmű!!!!!!!




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jóóó, tényleg jó! De nekem jobban tetszik ettől a dilis párostól a "Shaun of the Dead" című zombiparódia (abban is van Bill Nighy meg asszem Broadbent is!!) Ha még kimaradt neked, nézd meg! Zseniális!