2008. január 13., vasárnap

Fekete könyv - A ma esti filmÉLMÉNY


Egy ideje már várakaozott a polcon - pontosan karácsony óta -, ma került sorra. Próbálok okosat mondani róla,de nem fog menni. Tudom, hogy méltatlan és közhelyes hasonlat, de Robbie Williams egyik hatásvadász mondata jut eszembe, amit a Knebworth-i koncerten mondott:"For the first time in my life, I'm speechless." azaz Életemben előszőr nem jutok szóhoz. Ok, hülyeség, de ez jutott eszembe.



S aztán az, hogy itt, most csak képi hangulatjelentés lesz, írás nemigen. 140 perc, aminek oly' mértékben a hatása alá kerül az ember, hogy közben egyetlen percre sem hagyja a film az agynak az "üresjáratot" és a végén úgy kelünk fel - én legalábbis - hogy nem tudom, hogy sírjak-e vagy örüljek annak, amim van.



Volt egy pont magában a filmben, megmondom őszintén, amit megkönnyeztem, s a végére talán mégis inkább a szótlanság maradt. Olyan feloldhatatlan szótlanaság. Talán ezért is írok most róla és ezért sem Paul Verhoeven-t vagy Candice Van Houten-t méltatom, akik amúgy nagyon megérdemelnék.



Nem teszem, mert akkora hatással volt rám ez a film. Pusztán annyit jut eszembe kérdezni, hogy miért nem ment ez a film a magyar mozikban, miért csak dvd-n jelent meg????? Ki és miért döntött erről így??



Nem tudok mást tenni, minthogy egyrészt - ezúttal saját kútfő helyett - idemásolom xpress-ről a "hivatalos tartalmat", íme :

Hollywood fenegyereke, Paul Verhoeven megtért holland gyökereihez. Valós események által inspirált akció-thrillere a nácik által megszállt második világháborús Hágában játszódik.

Főhőse a szétbombázott búvóhelyét elhagyni kényszerülő, ifjú zsidó énekesnő, Rachel Stein, aki csatlakozik az ellenállási mozgalomhoz, és hogy elérje az ellenállás néhány bebörtönzött élharcosának szabadon bocsátását, Ellis de Vries fedőnéven, szőkére festett hajjal elvállalja, hogy a magasrangú SS-tiszt, Ludwig Müntze bizalmas közelébe férkőzik.

A terv azonban csúfosan megbukik, és Ellis nagy árat fizet érte. A mozgalom is, a Gestapo is őt hibáztatja. Egyedül Müntze az, akire számíthat, a férfi, akivel most már együtt várják a háború végét...




Másrészt pedig azt ajánlom Neked, aki olvasod ezt, hogy ne sajnáld rá a - jelenleg - 1990 forintot. Egy értékes darabbal lesz gazdagabb a dvd-s polcod. Must see. Egyértelműen.



És hat, és hat és hat, hiába ér véget ....


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még egy ilyet olvasok, lefordulok a székről! :-)) (A komment végén kiderül, miért)
Ez a film tényleg egy FILM! Találomra töltöttem le... izé, vettem ki DVD-tékából, és megnéztük a barátnőmmel. Óriási volt. Egyetlen unalmas másodperc sem volt benne, végig nagyszabású tudott maradni (témában, hangulatban, izgalomban), mély nyomot hagyott bennünk!
Hogy miért nem ment moziban? Mert európai koprodukcióra nincsen igény a popcorn-t majszoló közönség részéről.

Ami pedig Robbie knebworth-i idézetét illeti, tucatszor megnéztem már azt a koncertet! :-)) Na ez a széklefordulás magyarázata!