2008. március 3., hétfő

Mr.Tűsarok - A hét - filmes hétvége első filmje


No, az úgy volt, hogy én szépen, okosan megírtam a blog-bejegyzést Mr.Tűsarok – ügyben s mit tett Bill szelleme? Meg kék halt. Már megint. A kész bejegyzéssel. Egy kattra a blogtól. Nos, akkor újra, aztán a többi filmről majd.

Előszöris: Mi a fene az a hét – filmes hétvége? Nos, az egy olyan hétvége volt az életemben – most hétvége- amikor a legközelebbi társaim a papírzsebkendő és a távirányító voltak. Mivel a kis taknyos fejem csak ismétlő dvd-zésre volt képes, és csakis vígjátékokra, így a hét – filmes hétvége két napjának eredménye éppen hét film lett, amiket egytől-egyik nagyon jó volt újralátni.

A sorban az első a Mr.Tűsarok volt, amit tulajdonképpen nem tervezetten láttam immár sokadszor újra, hanem mert éppen ment az HBO Comedy-n, majdnem a legelejétől, éshát nem bírtam nem megnézni megint. Természetesen angolul. Mert ez a film csak úgy jó. De tényleg.





A film megtörténet esetet dolgoz fel,amit nekem mindig fura hallani, mert mindig az jut eszembe ezt hallva, hogy vagy nagyon uncsi történet lesz, vagy nagyon drámai. Tudom, hogy ez sajátos asszociáció, de mégis így érzem. A Mr.Tűsarok esetében egyiktől sem kell tartani. Sem nem uncsi, sem nem drámai. Egy kedves, szívet melengető történet, amelynek főszerepéért Chwitel Eijofor-t Golden Globe-ra jelölték. Megérdemelten.

A helyszín Northampton, egy a csőd szélén előtt álló cipőgyár. Nem valami hú de vígjátéki helyszín...Pedig dehogynem! Charlie Price, a gyár örököse, aki gyakorlatilag a gyárral együtt nőtt fel és aki tán éppen ezért utálja az egész cipőgyártást és egyeltalán nem akarja a családi hagyományt folytatni, nehéz döntés előtt áll. Vagy úgy tesz, ahogy az esze és a szíve diktálja, eladja a gyárat, elbocsájtja az alkalmazottakat és éli a világát, vagy kitalál valamit, ami minden ésszerűségnek ellentmond, és megmenti a csőd szélén álló gyárat s vele jónéhány lojális alkalmazottat. Nyilvánvaló, hogy Charlie a nehezebb utat választja s hogy biztosan ne legyen könnyű a dolga, a megoldás kulcsát egy transzvesztitában látja ....




Nagyon szeretem ezt a filmet, de az a vicces, hogy nem tudom igazából megmondani, miért. Tényleg sok szeretet van benne, ha nagyon akarom, még erkölcsi tanulságok is, de ugyanakkor nagyon szórakoztató. Azt hiszem, tényleg érdemes megnézni mindenkinek, aki egy kicsit is fogékony a brit filmek iránt, vagy az „Igaz történet alapján” filmek iránt.

Apropó, igaz történet....A dvd-kiadáson dokumentumfilm formájában megismerhetjük az eredeti sztorit, de a neten is érdemes körülnézni. Az eredeti „Kinky Boot Factory” honlapja itt található Megér egy klikkelést! Épp annyira, mint amennyire a film és benne Chwitel Eijofor briliáns alakítása azt, hogy egy jó kis mozis este kiválasztottja legyen. Hogy a filmben is elhangzó klasszikust idézzem – hajrá fiúk, lányok és azok, akik még nem döntöttek!

0 megjegyzés: