2008. február 24., vasárnap

Wie Feuer und Flamme - Tűzön-vízen át


Néha, teljesen véletlenül meglepően jó filmekbe tud botlani az ember. Soha korábban nem hallottam a Wie Feuer und Flamme - Tűzön - vízen át című német filmről, viszont mikor a sors az utamba sodorta, a tartalmát elolvasván úgy éreztem, látnom kell! Az egyetlen dolog, ami visszatartott az volt, hogy a film nem szinkronos és én, hogy is fogalmazzam finoman és nőiesen, utálok feliratokat olvasni. A kompromisszumos döntésem az volt önmagammal, hogy belenézek s aztán meglátjuk. Legközelebb már csak az Ende feliratnál jutott eszembe az én hatalmas kompromisszumom....

A történet a 80-as évek elején játszódik, az akkor még fallal kettéosztott Berlinben. A két főszereplő pedig ennek a falnak a két oldalán él. Nele, a lány Nyugat-Berlinben, az akkori NSZK területén, míg Captain, a fiú Kelet-Berlinben, az akkori Német Demokratikus Köztársaság ifjú polgáraként. (Demokratikus.... milyen röhejes ezt így most, ennyi év után mondani....)

A két fiatal egy véletlen folytán találkozik Kelet-Berlinben, egy rögtönzött koncerten, amin Captain punk zenekarával "lép fel". Nele-t elbűvöli a srác és a zene, így kézenfekvő a döntése, bárhová is megy lógni a csapat, velük tart.

Nele és Captain - tűz és víz. Nele egy gondtalan világban él, éppen Amerikába készül egy nyári cserediák programra, ha zenét akar hallgatni, bemegy a boltba és megvesz akármiylen nyugati lemezt, azt csinál, amit akar. Szabad.Captain egy zárt világban él, ami ellen a maga kamasz módján, punk zenével, rendszerellenes dalszövegekkel, és nem mindennapi öltözködéssel "harcol". A harcban pedig eltökélten hisz. Hisz abban, hogy a zenéje, a szövegei megválthatják a világot és a belőlük nyert különös "erővel" akár a Stasi-val is szembemehet, mindezt egy olyan világban, ahol - ahogy énekli - "kamerák figyelnek mindenhol".

Nele a végtelenségig naiv, Captain a végtelenségig elszánt. Eleinte nehezen értik meg egymás vágyait és céljait, hiszen míg Nele egyszerűen és szimplán látja a világot és benne a kettejük lehetséges viszonyát, addig Captain-t csak az érdekli, hogy az ő "NDK"-ja szabad ország legyen és ebben neki része lehessen.

"Veled akartam lenni, de ez a szar ország mindig veled van.Te onnen nem jössz ki, én oda nem jutok be" -mondja Nele Captain-nek. Ebben a mondatban benne van a film lényege, azt hiszem. Persze, ezen a ponton nem állhat meg a történet, ugyanis a "Nagy Tesó" mindent figyel és Nele már ha akarna sem szállhatna ki Captain-nel való kapcsolatából....

A majd' egy évtizedet felölelő történethez hol német-, hol angol nyelvű dalok, hol instrumentális felvételek adnak remek hátteret, s közben a kitűnő fényképezésnek köszönhetően egy kicsit Berlint is megismerhetjük, úgy, ahogy túristaként aligha láthatnánk valaha is.

Kordokumnetum, kamaszfilm, zenés film. Egyik sem és egyszerre mindegyik.

Nagyon örülök, hogy megismerhettem ezt a filmet, ugyanakkor nagyon szomorú vagyok, hogy itthon szinte elérhetetlen és beszerezhetetetlen. Mostmár tudom, németül kell látni, egyszerűen így tud hiteles lenni.

Úgy tűnik, újabb filmmel bővült a "jó német filmek, amiket láttam" listája. S a Tűzön - vízen át ( tán találóbb az eredeti cím, bár meg kell hagyni, ez is tökéletesen illik a filmhez) dobogós a listán.

Muss sehen. ( ... remélem, így helyes...)




0 megjegyzés: