2008. február 5., kedd

The Jane Austen Book Club



Már korábban tervezett film volt, s végre tegnap sorra került. Úgy ültem le megnézni, hogy semmit, de tényleg az égvilágon semmit nem tudtam róla, sem a sztorit, sem a szereplőket, semmit.

Aztán gyorsan világossá vált a történet, 6 szereplő, 5 nő és egy "Jane Austen - szűz" férfi létrehoz egy privát könyvklubot, melyben azt tűzik ki célul, hogy hat hónap alatt elolvasnak hat Jane Austen könyvet, s mindezt úgy, hogy minden könyvenek lesz egy saját felelőse, aki kicsit komolyabban foglakozik az adott könyvvel. S aztán, mikor végeztek mindannyian az aktuális havi olvasnivalóval, akkor összeülnek, és sok-sok finomság mellett kibeszélik a történeteket, elmesélik ki hogyan látja a karaktereket, kiről mi a véleménye s így tovább.

Azt írtam, 5 nő és egy férfi. Igen, igen, egy férfi és Jane Austen. Kétségkívül az egyébként sci-fi őrült Grigg (Hugh Dancy) a kakukktojás a történetben, de ő az, aki kivételként arra hivatott, hogy erősítse azt a bizonyos szabályt. A szabályt, miszerint nem létezik "csajos" és "pasis" könyv, történet. Pedigaztán miről nem mondjuk azt, hogy ízig-vérig csajos, ha nem Jane Austen könyveiről? S mégis, ez a Grigg fiú tud valamit ....





Nem kell feltétlenül ismerni a hat regényt - Emma, Mansfield Park, Northanger Abbey ( A klastrom titka) ,Pride and prejudice (Büszkeség és balítélet), Sense and sensibility (Értelem és Érzelem),Persuasion(Meggyőző érvek) - ahhoz, hogy maradéktalanul élvezni tudjuk a film minden percét, de tény, még érthetőbb a történet ha legalább alapjaiban tudjuk, melyik regény miről szól. ( Bár én csak hármat ismerek, mégis gond nélkül át tudtam magam adni a sztorinak, s ez akkor is így lett volna, ha soha nem olvasok-látok Austen-t.) Sőt, talán még izgalmasabb a jelen és múlt karaktereinek felfedezése előzetes ismeretek nélkül.

Remekbeszabott kis film, ritka jól megválogatott dalokkal és remek karakterekkel. Árad belőle a kedvesség, a szeretet, a ság. Jó nézni. Mert minden Jane Austen karakter és minden The Jane Austen Book Club karakter egy kicsit mi vagyunk, s amit ők, akár a múlt hősei és hősnői, akár a film szereplő átélnek, azok a dolgok velünk is megtörténnek nap, mint nap.

Ajánlom mindenkinek, kötelezően ajánlom. De még egy hangyányit különösebben ajánlom azok figyelmébe, akik harcosan kardoskodnak amellett, hogy nincs csajos és pasis film vagy könyv. Urak, legyetek Grigg-ek, vágjatok bele, s ha ezután a film után is azt mondjátok, meghajlok az akaratotok előtt és elhiszem, hogy igazatok van. S pont úgy fogok vezekelni, ahogy Jocelyn - a főszereplők egyike -tette, a film végén, akinek épp úgy kellett szembenéznie eme teória bukásával, ahogy nekem kellhet, ha megnézitek ezt a filmet és véleményt nyilvánítotok.

Állok elébe s készülök a vezeklésre, Jocelyn-módra. A "hogyanért" tessék megnézni a filmet! :)

/Remélem, hamarosan megél egy hazai bemutatót, külhonban már a dvd-kidásnál tart.... /



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem annyira nem mondott sokat, mint neked. Pedig olvastam Austen-t, ja nem, az Bronte volt (Üvöltő szelek) :-)) No de mi a különbség?