2008. szeptember 12., péntek

Miss Pettigrew nagy napja


Azt hiszem, ideje elővennem a kis dobozkámat, amiben a felsőfokú mellékneveket tárolom, és kiszemezgetni belőle legalább egyet a ma esti moziélmény feletti ítélethozatalhoz. Legyen mondjuk ez a szó a „legbájosabb”. Igen, azt hiszem, ebben a kategóriában idén a ez a mozi a nyertes. Eddig. 

Ez a „legbájos” kis történet egy konzervatív értékrendű, szerény, ám rafinált -eredetileg-dadáról, aki véletlenül sokadszorra is kirúgott dadából egyik pillanatról a másikra személyi titkárnővé lép elő, egy szegénységből a férfiak által nyújtott "javak" elfogadásával előbbre jutni próbáló énekesnő/színésznőcske mellett. Az 1939-ben játszódó film mindössze egyetlen nap történetét meséli el , de ez a nap mindkettőjük életét gyökeresen megváltoztatja, minket pedig másfél órán keresztül remekül elszórakoztat.

Igazándiból ennyi és nem több, de mégis több, hiszen a kicsit színházi vígjátékokra emlékeztető helyeztkomikumok és dramaturgia mellett, valamint Frances McDormand és Amy Adams kiváló játéka mellett még némi mondanivalót, ha úgy tetszik, nem erkölcsi tanulságot is kapunk Miss Pettigrew életbölcselet-tárából. 

A harmincas évek végének kedvelői, a színházszeretők és a brit mozik barátai nagyon fogják szeretni. Csakúgy, mint én.

0 megjegyzés: