2008. szeptember 16., kedd

Half Nelson - - - Fél Nelson


Lássuk be, a legrosszabb diákcsapatból is csodát kinevelő tanárokról szóló filmekkel már tele van a padlás. Egy efféle mozi már az első perctől kezdve halálra van ítélve a kiszámíthatósága miatt és amiatt, mert a nézők óhatatlanul is a téméban született ismertebb elődeikhez hasonlítgatják ezeket az alkotásokat. Ezért, sok más mellett ezért üde színfolt a tanár-diák filmek palettáján a Fél Nelson, ami egy messze nem tradicionális tanár-diák viszony, engedtessék meg, hogy barátságnak hívjam, bemutatásával a sulis filmek egyik legkülönösebbikévé küzdötte fel magát a képzeletbeli listámon.

Bevallom őszintén, sokáig vártam azzal, hogy megnézzem, valahogy riasztott, hogy kézikamerás felvételeket kell néznem, merthogy nem szívesen lesegetem az ide-oda ugráló kamera mögött ide-oda ugráló embereket bő másfél órán át. Eme félelmem részben be is igazolódott, viszont a drogmámorban úszó történelem tanár és kosárlabda edzőr– Ryan Gosling – arcának rezdüléseit bemutatandó a lehető leghatásosabb eszköz egy kézben tartott kamera.

Ez a film Ryan Gosling jutalomjátéka, amivel 2007-ben az Oscar-jelölést is kiérdemelte / Forrest Whitaker nyert Az utolsó skót királyban nyújtott alakításával/ és Shareeka Epps nagy esélye arra, hogy a jövőben még halljunk róla, akár egy hasonló gála kapcsán is. 

Amit ők ketten, - sokszor csak mimikával – eljátszanak, az valami zseniális. Gosling, filmbeli szerepe szerint Dan, kábítószerfüggő, s a szenvedély olyannyira eluralkodott már rajta, hogy az iskolában is kénytelen szívni a füvet. Epps, azaz Drey, a tanítvány , az ifjú kosaras rajtakapja tanárát füvezés közben. Így indul a tanár-diák viszony transzformációja valami különös és megnevezhetetlen viszonnyá, ami talán mégis a barátásg definíciójához áll legközelebb. Még akkoris, ha egy fiatal felnőtt tanár és egy nagy-kiskamasz lány közt ez szinte hihetetlennek tűnik. 

Nem szépítem, baromi jó film, a nehézkes indulás és a néhol zavaró kameramozgások ellenére is. Gosling nak pedig járt volna az arany szobor . 

Abszolút „másztszí”!

0 megjegyzés: