2009. március 2., hétfő

Harold és Maude


Ha a Keresd a nőt!-ben Cameron Diaz nem emlegeti annyiszor ezt a filmet, azt hiszem, sosem hallok róla. /Számomra/ ismeretlen szereplők, enyhén szólva bizarr témaválasztás ...hát, nem tudom. 

Az 1971-es Harold és Maude egy különös kapcsolat története. Egy pár nap hiján 80 éves hölgy és egy kamaszfiú barátságáról szól. Mindketten magányosak, s úgy tűnik, egymásban talának meg valamit, amit Maude-nak az élet, Haroldnak pedig a családja nem adott meg. 

Maude életvidám (-nak tűnik), Harold depressziós és nemcsak annak tűnik. Az egyetlen módja ugyanis, hogy a családjától minimális figyelmet kicsikarjon az, ha öngyilkosságot színlel. Maude azonban figyel rá, egy addig számára ismeretlen világot mutat neki, ami persze a naív fiú életét és világlátását gyökerestül felforgatja. A két újdonsült barát beleveti magát az életbe, de természetesen jön a váratlan fordulat és aztán szimbólumokkal teli záróképsor - a film legjobb jelenete.

Tudom, hogy megkövülten kellett volna a tévé előtt ülnöm a film végén, de nem ment. Nálam ez a film nem hatott. Inkább idegesített. Arról, hogy az élet szép, hogy ragadd meg minden pillanatát - már megint az a fránya Carpe Diem - már sokkal jobb filmek is születettek. Körökkel jobbak....

0 megjegyzés: