2010. január 10., vasárnap

Rózsaszín sajt



Mitagadás, elég sokáig szagolgattam jobbról is, balról is ezt a fura, rózsaszínű sajtot, mire végre merszem lett beleharapni. Tisztelettel jelentem, finom volt.

Tóth Barnabás első nagyjátékfilmje nemcsak a címével hatott üde színfoltként a 2009-es magyar filmpalettán, hanem teljes valójában is. Az önmaga és fia előtt folyamatos bizonyítási kényszerben tetszelgő és a versenyszellemet jelentős fokban túlértelmező sztár nőgyógyász apa (Bezerédi Zoltán),a szerelemhez, a testiséghez és egyben önmagához utat kereső, de apja által megfelelési kényszerben tartott fiú (Tóth Barnabás) története tényleg ékes példája annak, hogy nem kell ahhoz (sokszor ok nélkül) agyonsztárolt rendezőnek lenni, hogy az ember egy jó kis mozit megalkosson.

A két nyelven – magyaruk és franciául - forgatott és így részben feliratos film az apa-fia kapcsolat és a szex és/vagy szerelem dilemma feszegetésén túl zenei világával is egyedülálló a magyar filmek között, köszönhetően Pirisi Lászlónak, aki a hazánkban talán kevésbé ismert hang drum köré építette fel a film zenei világát. Ez a hatalmas fém UFÓra hasonlító ütős hangszer különlegességével és ámulatba ejtő hangzásával pár taktus után magába boldondítja a hallgatóságot és ezzel együtt a film nézőközönségét is.

Ennek a sajtnak minden összetevője a helyén van, tényleg nagyon ízletes darab. Kóstold meg!

Infó-morzsák: A rendező-főszereplő Tóth Barnabás blogja a filmről werkképekkel és letölthető végefőcím- dallal itt, saját blogja itt, a menüképek a készítő cutpro honlapján itt, a hang drumról pedig angolul bővebben itt.


0 megjegyzés: