2009. november 29., vasárnap

Julie and Julia



Julie és Julia, azaz Julie Powell és Julia Child. Utóbbi híres amerikai író, séf és televíziós személyiség, aki az ötvenes években megismertette Amerikát a francia konyha rejtelmeivel, előbbi pedig a kétezres évek elején kitartását bizonyítandó Mrs.Child leghíresebb könyvének minden egyes recepjét elkészítette, kereken egy év alatt. És hogy elszántságában semmi sem ingathassa meg, a projektről – ahogy ő hívta – blogot is írt, melyből később könyv, abból pedig mozifilm született.


Nora Ephron filmje egyediségét annak köszönheti, hogy sok más – szinte az összes – Hollywoodi filmhez képest karnyújtásnyira van tőlünk. Egy klikkelés, és ott van előttünk Julia Child élettörténete, amiből kiderül, hogy a film milyen valósághűen ábrázolja a 2004 augusztusában 92 évesen elhunyt írónőt, aki egyébként nem tartotta sokra Julie Powell projektjét, még egy klikkelés, és a teljes „The Julie/Julia Project” blogja elolvasható, egy harmadik kattintással pedig Julie Powell jelenleg is akítvan vezetett újabb blogja tárulhat elénk – csak győzzük mindezt követni.


Meryl Streep és Amy Adams hálát adhatnak a sorsnak, hogy egy ilyen projekt részesei lehettek, s mi tagadás, adnak is, hiszen mindketten fürdenek a szerepükben, bár tény és nem meglepő tény, Streep 62 évesen egy a film elején 37 éves /!!!/ nőt alakítva kisujjból lejátssza a vászonról fiatal kolleganőjét. Ahogy Stanley Tucci-t is, aki az Ördög Pradat visel után ismét csak szorgos , ám tökéletes háttérmunkás a művésznő alakításához.


Két igaz történet, két könyv és egy blog. Ebből lett a Julie és Julia, a 2009-es év számomra legszórakoztatóbb és leginspirálóbb vígjátéka. Szórakoztató, mert Julia Child annak dacára, hogy soha nem születhetett gyermeke, olyan energikus, optimista és kiegyensúlyozott életet élt, amit öröm a mozivásznon Meryl Streeppel újra átélni, és inspiráló, mert Julie Powell kitartása példaértékű lehet mindannyiunk számára.


Nálam benne lesz a 2009-es Top 10-ben. És nem az utolsó helyen ...

0 megjegyzés: