2008. augusztus 19., kedd

Happy-Go-Lucky


Happ-go-lucky. Melléknév, jelentése: könnyed, laza, gondtalan. Pont ilyennek szánta Mike Leigh rendező Poppy, a főszereplő karakterét, a 30 éves lányét, aki London Camden városrészében él egy barátnőjével, feltűnően sok rétegben, feltűnően színes és szokványosnak egyeltalán nem mondható ruhákat hord, soha nem bír csendben maradni, s az sem zavarja, ha éppenséggel egy idegen ember ül mellette a buszon, ő akkor is csevegést kezdeményez, és a lányét, akinek ha ellpoják a bicaját, csak annyit mond: "Hát el sem búcsúztam tőle." Hogy ilyen ember nincs? Nem tudom, a filmvásznon már van. 

Elképesztően brit és fantasztikusan aranyos film a Happy-go lucky, aminek az alkotók szerint az a célja, hogy miután megnéztük, másnak lássuk az életet, könnyednek, lazának, afféle happy-go-lucky-nak. Azzal azért vitatkoznék, hogy ezt a küldetést tudja –e teljesíteni a mozi, de hogy közel van hozzá, azzal maximálisan egyetértek. Poppy mottójául a rendező Ghandi híres mondását választotatta:"Be the change you want to see in the world", vagyis te magad légy az a változás,amit a világban látni szeretnél. Talán ez a mondás kicsit magasztos egy hebrencs londoni lány mottójául, viszont Poppy válasza barátnője azon megjegyzésére, hogy nem tehet mindenkit boldoggá, már sokkal inkább az, ami ennek a filmnek a jelmondata lehetne: "Nincs abban semmi rossz, ha az ember legalább megpróbálja, nemde?" 

Poppy pedig próbálja. Barátokkal, a gyerekekkel az iskolában, ahol tanít, az autóvezetés- oktatójával, a családtagjaival, mindenkivel. Kétségkivül a „Poppy vezeti tanul” szál a legmeghatározóbb a filmben, ahogy a csupa mosoly lány és az antiszociális, szorongó, elfojtásoktól pattanásig feszült oktató, Scott minden héten egy órát kénytelenek összezárva ülni egy autóban, miközben Poppy ügyet sem vet a tényre, hogy kettejük és a közlekedők életét teheti kockára figyelmetlenségével, Scott pedig kishiján agyvérzést kap ugyanettől, de Poppy csak mosolyog, csak csacsog, csak önmagát adja.Nem eredménytelenül...

Szívemnek oly’ kedves helyszínek és extra csodás brit angol, ezek még plussz jutalomfalatkák, amik a mozi mellé járnak.(ezt muszáj volt megemlítenem, nem is én lettem volna, ha nem teszem.)Az imdb –n jelenleg 7.7 ponttal áll, a szívecskémben pedig 9.5-tel, a kicsiny levonás az egy ponton hangyányit belassuló történetvezetés miatt van, de ... na jó, legyen 10-es. Alá. Kicsivel. 

Nagy-Britanniában már DVD-n is elérhető a film, hozzánk szeptemberben érkezik. És őszintén bízom benne, hogy sokakhoz eljut.

Egy széles szájú, hatalmas mosoly ez film, remélhetőleg minél hosszabb szívmelengetési hatótávolsággal

0 megjegyzés: