2008. augusztus 7., csütörtök

Gyilkosság online - Untraceable


A számítógép, a komputer, a PC. A masina, ami mára sokunk életének elengedhetetlen része lett. S hozzá egy billentyűzet, egy egér és annak három gombja. Az URAK. A jobb egér, a bal egér és a görgő. Az URAK, akik ujjainkba adják a hatalmat, ha úgy tetszik, minden és mindenki felett. Túlzok? Aligha. Hiszen egy jólirányzott kattintással lehet vásárolni, házhozszállítatni, eladni, letölteni, feltölteni, játszani, ismerkedni, szeretkezni .... ölni. Igen, ölni. Puszta kiváncsiságból.Merthát, lássuk be, az emberi kiváncsiság hatása a józan ítélőképességre mindenek felett áll és minden ésszerű, társadalmilag és morálisan elfogadott viselkedésformát felülír. Olyannyira felülír, hogy akár azt a parancsot is képes továbbítani a vadul a számítógép egerét markolászó kezünk ujjainak, hogy gyilkoljon. Online.
 

Gregory Hoblit rendező elhitette velem, hogy mindez nem utópia, hanem valóság. Is lehet. Mert A gép előtt ülni hatalom. Magabiztosságot adó, semmihez sem fogható érzés. Mert lehetsz akárki, aki nem lennél a géptől távol. Lehetsz nagy, lehetsz erős, lehetsz szép, manipulálhatsz, megfélemlíthetsz, uralkodhatsz. Név és arc nélkül. S ha ezt eléred és még egy webkamerád is van, hozzá a tökéletes virtuális álcával, tükrözésekkel, több szerverrel, dinamikus IP címmel, akkor akármit megtehetsz. Hiszen lenyomozhatatlan vagy. Untraceable.

Hatalmas fricska ez a film mindazoknak, akik a szoba sarkából az egerükbe oltott hatalommal mindent tudni és mindent látni akarnak, amit elérhetnek A hálón, sokszor fel sem fogva azt, mennyi kárt tesznek önmagukban és másokban. 

Picit talán túl rövid és picit talán túl gyorsan születik meg benne a megoldás, de nagyon eltalált erkölcsi mondanivalót felmutatni tudó trhiller a Gyilkosság online, olyan befejezéssel, ami után csak ülsz és nézel döbbenten. Olyan befejezéssel, ami egy mondattal hazavág egy egész társadalmat. A mi kis netes társadalmunkat, aminek az íratlan törvényei semmihez sem hasonlíthatók, erkölcsi szabályai pedig erősen megkérdőjelezhetőek. 

Nézd meg. Egyet fogsz velem érteni. 

0 megjegyzés: