2008. augusztus 10., vasárnap

A Bakancslista


Súlyos, és biztosan sokak szívének nem kedves ítélettel kezdeném mindjárt az elején. Rob Reiner talált egy maradék cafatkát a lerágott csonton, s gyorsan leharapdálta. Bármennyire is szigorúnak hangzik, és bármennyire is sokak ellenszenvét váltja ki ez a mondat, ez akkoris így van. 

Talán az egyik legtöbbször feldolgozott, s ettől már – már zavarba ejtően unalmas téma, két zseniális aktor, két csodás „játszó”, akik zsírpapírt tettek korábbi karaktereikre, Nicholson a Lesz ez még így se! kiállhatatlan írójáéra, Freeman pedig a börtönlakó Red-ére a Shawshank börtönből és mesterien körberajzolták őket, hogy aztán minden erőfeszítés nélkül együtt alkossanak valami messze nem maradandót. Ennyi a film.

Nem tudom, el lehet-e még ezt a témát úgy adni, hogy eredeti tudjon lenni tőle egy forgatókönyv, de abban megingathatatlanul biztos vagyok, hogy ezúttal nem sikerült. Sokkal jobban, sokkal mélyebben és sokkal emberibben megírták ezt már, s nem egy előd-film lényegsen mentesebb volt a közhelyektől, a túlzóan színes mesevilág-hangulattól és a valószerűtlen történésektől. 

Mégis, azt mondom, nem rossz ez a film. Máshol is ezt mondtam, itt is ezt mondom. De mégis miért? Mert szerettem a Lesz ez még így se!-t és a Remény rabjait. Soványka magyarázat, de csakis ezért. A két főszereplőtől pedig ugyanazt kaptam, amit ott szerettem. Legalábbis az első félórában, a film legerősebb részében igen. Csak és kizárólag ezért mondom azt, hogy nem rossz ez a mozi. 

Mert a giccs, a rendezői bakik és a unos-untalan a szánkba kiáltott téma már nem tud jó lenni, ha nem két ekkora színészóriás akarja velünk elhitetni, akiknek még akkoris sikerül valamit menteni a filmből, hacsak a saját alakításaik archívumában kotorászva hoznak össze egy-egy figurát. 

Aki most olvasol: ha listát írnál azokról a filmekről, amiket látnod kell,amiket feltétlenül látni szeretnél, mielőtt meghalsz; ha egy filmes bakancslista írására adnád a fejed, fogadj meg egy jótanácsot, s ha feltétlen szerepelteni akarod a listádon ezt a filmet, tedd valahova a végére .... van ennél annyi sokkal jobb, hogy ez bőven ráér. Én legalábbis így hiszem.

Mert a Bakancslista füstje ugyan messzire ellátszik, a lángja fele annyi meleget sem ad. 

0 megjegyzés: