2008. június 14., szombat

Ezt miért kellett? - Szex és New York, a mozifilm


A nők millió körében önmagát kultusz-sorozattá kinőtt Szex és New York sem kerülhette el a végzetét, négy évvel a hatodik és egyben utolsó évad befejezése után a mozikba került a mozifilm- változat. Azt kell mondjam, sajnos.

Sajnos, mert ez a borzasztóan hosszú, több, mint két órás képhalmaz lerombolta mindazt, amit korábban a 94, egyenként 25 perces epizód felépített. Mert kár lenne tagadni, a Szex és New York sorozat, amióta képernyőn van/volt és amíg képernyőn lesz, ikonokat nevelt /nevel ki magából, olyan nőtípusokat, akiket utánozni, követni lehet, de legalábbis a gondolataikkal azonosulni mindenképpen. /Bár nem mindenkinek, ezt is sietek leszögezni./

A végtelenségig naiv Charlotte, a karrierista Miranda, a nimfomán Samatha és a kapcsolatból- kapcsolatba ugráló Carrie olyan hat évvel ajándékozták meg nézőiket, ami a női lelkekben örökre és kitörölhetetlenül ottragadt és öröklődik tovább generációkon át. Ráadásul, univerzálisan. Mert ahhoz, hogy a sorozatot élvezni tudjuk, nem kellett tudni, ki a fene is Louis Vuiton vagy Manolo Blanik, anélkül és tökéletesen a mienk volt a történet.

És akkor jött a „húzzunk le róla még egy bőrt” materialista ideája és elkészült a mindent leromboló mozifilm. Egy körülbelül és maximum két epizódnyi időre való ötlet és történet felturbózott, s ettől a végtelenségig unalmas életre keltése a Szex és New York mozifilmváltozata. Harmatgyenge sztori, vérszegény poénok, erőltetett történések. Csak egy dolog lett intenzívebb. A Blanik-ok és Vuiton-ok világa. De az intenzív alatt ne tessék feltétlenül ízlésest érteni.

S hogy írhatunk-e egyeltalán jópontot a film címe mellé valamiért is? Töprengenem kell a válaszon. Talán Kim Catrall, alias Samatha napozós monológja az egyetlen, amiért örültem, hogy láttam ezt a mozit. Azon tényleg lehetett jóízűen nevetni.

Kedves Uraim, ne tessék megnézni. Semmiképpen sem. Elég ostobaságot csinálunk mi, nők a való életben, nem kell még a filmvásznon is a női nem hisztérikus és szánalmas viselkedését lesni. Már kettessel kezdődő személyi számú egyedként is ott tartottam, hogy szégyellni kezdtem, hogy nő vagyok. Már ha ilyen egy nő, amilyennek ez a film lefesti.

Hatalmas csalódás a Szex és New York moziváltozata. S a legnagyobb baj az, hogy eztán már a sorozatot sem fogom tudni jószívvel nézni. Kár. Nagy kár.



0 megjegyzés: