2009. október 13., kedd

Hamis a baba avagy in memoriam Bujtor István


Még szombaton az m1 ismét leadta a Hamis a babát, amit nem tudtam nem megnézi. Hiába a polcon az Ötvös Csöpi Gyüjtemény, egyszerűen ott is látnom kellett. Ez volt az első Bujtor-film, amit megnéztem, mióta a Művész úr itthagyott minket. Másnap született a lentebb olvasható írás:

Amikor gyerekfejjel kanyargós sorokat álltunk végig a mozipénztárnál már jóval a nyitás előtt, csakhogy aztán az esti előadáson láthassuk, ahogy a Bujtor István hangján megszólaló Piedone csattanós pofonokat oszt a gazfickóknak, akkor talán még maga Bujtor István sem gondolta, hogy pár évvel később már az általa kiosztott pofonoktól hangos filmekért fogja egy ország ugyanúgy kiállni a sorokat a mozijegyekért.

Aztán – egy interjúban mesélte el a történetet – lehetőséget kapott egy találkozásra Bud Spencerrel, ahol a „példakép” arra buzdította, csináljon hasonló filmket, hiszen olyan egyszerű a recept: pofonok, amik után azonnal felpattan a delikvens, jó beszólások, jó sztori és egy gyerek. Bujtor István megfogadta a tanácsot. Így született meg 1980-ban a Pogány Madonna, 1982-ben a Csak semmi pánik, 1985-ben az Elvarázsolt dollár, és végül 1991-ben a Hamis a baba. És Bud Spencernek igaza lett, a recept bevált. Az Ötvös Csöpi filmek a vasfüggönyön innen megteremtették nekünk a mi hősünket, a mi pofozógépünket, a mi szuperhekusunkat, mindenki Csöpiét.

Sokan vádolták fanyalogva Bujtor Istvánt plágiummal. Pedig dehogy lopott ő bárkitől is. Csak megfogadott egy tanácsot és erre építve írt négy nagyszerű forgatókönyvet, melyket ő maga filmre is vitt, és noha az „alapkellékekben” ezek a filmek mutatnak némi hasonlóságot a nagy előd filmjeivel, ez a négy mozi mindigis sokkal inkább lesz a miénk, mint bármelyik Spencer –film. Mert ezek a filmek a mi Balatonunkon játsszódnak, - Bujtor István imádott Balatonján -, ami akkori kék-fehér Lada rendőrautóink üldözik bennük a bűnt és a mi matyóbabáinkat árulják bennük.

Az Ötvös Csöpi filmek igenis a mi filmjeink, nekünk egyediek, nekünk szólnak és bánja a fene, ha zörejes vagy képhibás a kép, ha nem HD minőségben lebegnek a vitorlák a szélben és ha nem térhatással szól bennük a sziréna.

Egyeltalán nem sárgábbak, egyeltalán nem savanyúbbak és igenis legyünk büszkék rá, hogy a mi filmjeink.

Köszönet értük.

Nyugodj békében, Nagy Fehér Hittérítő.

0 megjegyzés: