2009. július 26., vasárnap

Nász-ajánlat


Anne Fletcher a 27 idegen igen című meglehetősen gyengére „sikerült” tavalyi vígjátéka után a Nász-ajánlattal határozottan jobb mozival írta be magát a romkomok történetének nagykönyvébe. A Sandra Bullcok és Ryan Reynolds főszereplésével készült Nász – ajánlat alcíme akár az is lehetne: XXI. századi Zöld kártya. Akik emlékeznek az Andie MacDowell és Gérard Deparideu főszereplésével készült – mostmár mondhatjuk így – klasszikusra, érteni fogják, miről beszélek.

A Nász-ajánlat sztroija is egy tartozkodási-engedély és egy névházasság körül forog,  igaz, ezesetben a potenciális arának, a könyveszerkesztő és nem mellesleg kiállhatalan főnöknő, Margaretnek lenne szüksége mihamarabb egy amerikai állampolgárságú férjre, és mert az idő sürget, mi sem kézenfekvőbb, mint a szolgálatkész asszisztens, Alex előtt térdre ereszkednie és egy rögtönzött fiúkérést elővezetnie. Alex azonban nem szívbajos, neki is megvannak a maga feltételei, így a rettegett főnökasszony szükség törvényt bont alapon  kénytelen leszállni a magaslóról és Alex-szel egyetértésben – és ál-szerelemben-elutazni egy alaszkai kisvársoba a fiú családjához, ahol persze, jóféle romkomhoz méltóan semmi sem úgy történik majd, ahogy várnánk, node tapasztalt vígjáték-nézőként egyetlen fordulaton sem fogunk meglepődni...

Kategóriájában átlagos, Fletcher és Bullock munkásságában talán az átlagnál egy hangyányit kellemesebb  komédia a Nász-ajánlat, amiből popcorn ropogatás közben megtudhatjuk, hogy a karrierista szingliknek is van szíve és hogy amikor egy pár elegáns New York-i tűsarok betipeg a dimbes-dombos  vidéki miliőbe, abból garantáltan megmosolyogtató helyzetek sokasága alakulhat ki.  Ami miatt pedig feltétlenül dícséretet érdemel a film, az az a tény, hogy megkímél minket a sablonos –és a kezdetektől evidens – befejezéstől és sikerül visszahuppantania a moziból már-már éppen indulni készülő nézőket a székekbe egy aprócska csavarral.

Jó mulatság, /nagyon/női munka volt.

0 megjegyzés: