2009. május 17., vasárnap

Made in Hungária


Kilencéves voltam, amikor a Hungária a Limbó-hintó című dallal Nagydíjat nyert a Táncdalfesztiválon. SzTK keretes, gumisszárú szemüvegem mögül a fekete-fehér Videoton tévénket bámulva egy pillanat alatt beleszerettem a dalba és az együttesbe. Egy-két évre rá kezdtem el műsoros kazettán gyűjteni a zenekra albumait, a Hotel Mentolt, a Rock And Roll Party-t és az Arénát és körülbelül ezidőtájt a Csao Marinát rongyosra hallgatva esetem szerelembe Szikora Robi iránt. Ilyen előtörténet után talán érthető, hogy a Fonyó Gergely által rendezett – a rendező neve a Tibor vagyok, de hódítani akarok és az Idegölő után akár rossz ómen is lehetne - és a Fenyő Miklós életének egyik meghatározó szakaszát bemutató színpadi musical, az azonos című Made in Hungária alapján készült mozifilm már a filmzene első taktusánál a szívembe lopta magát.

A Made in Hungária – s ebben tökéletesen illeszkedik hozzá a 2+1 lemezes extra DVD-kiadás borítója– egy „hologramos” film. Ha innen nézem, nosztalgikus húrók pengenek és megette a fene, hogy nem egy filmtörténei remekmű forog a vásznon, ha onnan nézem, régi Hungária és Jerry Lee Lewis dalokhoz tákolt életrajzi ihletésű, középszerű film. A saját érdekünkben sokkal inkább érdemes innen nézni, elmerülni a nosztalgiában, együtt dúdolni a dalokat,amiknek a szövege a panel-házibulik alatt a szívünk mélyére égett és huszonévek után is kitörölhetetlenül tör elő, és persze, örvendeni, hogy a fiatal tehetségek, különösen a „róla még hallani fogunk” Szabó Kimmel Tamás mellett olyan nagyszerű színészeket láthatunk viszont egy magyar közönségfilmben, mint Hegedűs D. Géza vagy Dunai Tamás.

Kétségkívül felnőtt már pár generáció, akiknek Fenyő Miklós csak hajdanvolt előadó és jelenkori zsűritag, talán ők nem is tudják majd úgy és annak látni ezt a mozit, mint mi „öregek”, akiknek a Hotel Mentol vagy a Csókkirály a „történelmünk”részei. Ami viszont ,gyanítom, biztos, hogy amikor a DVD-lejátszóból felcsendülnek a rock’n’roll dallamai, láb nem marad egyhelyben, legyen a tulajdonosa akárhány éves is...

0 megjegyzés: